Tilbake til hovedsiden
Om Holla Historielag
FORSIDEN
HOLLA-MINNER
KART
2008 - 30 år
KRØSSET
LEILIGHETEN
TURER
Presse
FOTO
HOLLA-BILDER
ARTIKLER
STYRET
Bestillingsskjema
ARKIV
LENKER
HOLLA personer
- Gustav Gulliksen Kaste
- John Jensen Graver
- Commandos Olav Bjørndalen
- ENEVOLD S.B. HØYUM
MØTER REFERATER
 
 
 
mars 2018
ma ti on to fr

 


Vi minnes Ulefoss-mannen Olav Bjørndalen som falt i kampen om «Kapelch Veer» i elva Maas i Holland, 14. januar 1945.  

 

(fra Holla Minner.) 

   
Olav Bjørndalen (1913 -1945)  Om minnesmerket i Walcheren - se her.  

 

KORPORAL OLAV BJØRNDALEN I 10DE COMMANDOS

 

På Hollandsk jord han kjempet og falt

for Norges frigjøring da gav han alt.

 

Av Bernt Tjersland

«Commandos» ble skapt i Storbritannia under landets nødssituasjon efter at Hitler hadde gjort rent bord på kontinentet i 1940. De britiske stridskreftene, iallefall armeen, var i det vesentlige henvist til den defensive oppgave å forsvare øyriket. Muligheter for angrep på tyskerne var imidlertid fremdeles mulig. Raske og dristige overfall av mindre, men godt trente spesialavdelinger på havner, militære lagre, batteristillinger og annet som var av viktighet for fiendens krigføring. En slik virksomhet ville ikke bare skade materiell, men også gjøre fienden nervøs og usikker, og samtidig ha en moralsk verdi for sivile og styrkene i England.

 

«Commandos» skulle være frivillige og strømme til i store antall ‑ disse avdelingene fikk snart en eventyrglorie over seg efter som deres første bedrifter ble kjent.

 

Bjørndalen og Tveitstul

Folk fra imperiet, USA og flere okkuperte land sto i kø for å komme med i disse avdelingene. I 1942 kom også det norske Commandoskompani med, en særskilt gruppe rekruttert i Belgia, Frankrike, Nederland Norge, Polen og Jugoslavia. Det ble No. 10 Commando. Holla (Ulefoss) var representert med to kjekke og spreke karer, nemlig Olav Bjørndalen og Anders Tveitstulen.

 

Elitesoldater

Kravet til disse gutta var store: Perfekt fysikk, våken intelligens og høy moral. Det krevdes vanlig militærutdannelse, utholdenhet, svømmedyktighet, tåle sjøgang og flyging i dårlig vær, god skyting og særlig mot, snarrådighet og selvbeherskelse. Mer enn 25 % av aspirantene falt fra under treningen enda de kom fra godt trente avdelinger. Det var en hard og effektiv «skole» som Commandos måtte gjennom sammen med allierte kamerater og det var kraft og vilje som ble lagt i treningen som gav dem imponerende ferdigheter og utholdenhet. Det trengtes også, de måtte være elitesoldater som skulle foreta raids mot den tyske «Atlanterhavsvoll», som pågikk i årene før invasjonen. De norske gutta måtte være både sjømenn, fjellklatrere og spesialister i våbenbruk.

 

I kamp

Jeg møtte mange av dem og karakteristikken er: Mot, besluttsomhet og en kraft og vilje til innsats som var helt enestående. Jeg har en forutsetning for å kunne si det, for en commandosoldat, Ivar M. Haga fra Vestfold, falt ved siden av meg under raidet på Sagvåg, Stord. Det siste han sa var: «Nå er stunden kommet som jeg har trent og sett frem til», Han fikk dessverre ikke oppleve å gjøre den innsatsen for Norges frihet som han så inderlig ønsket.

 

Kampen om Walcheren

Samme innstilling hadde nok alle Commandos da timen kom for å dra til kampen om Walcheren i Holland. Det var ingen tvil om at de ville gjøre sin jobb og hevde seg med stor ære, og det gjorde de.

 

Anders Tveitstulen kan, hvis han er villig, sikkert fortelle mer om operasjonene, men her gjengir jeg opplysninger fra boken «Klar til storm» vedr. angrepet på «Kapelch Veer» i elva Maas i Holland, 14. januar 1945. Alfar Christensen beretter om Olav Bjørndalen og omstendighetene som førte til at han falt like ved ham.

 

  

Ved Holla kirke står en bauta reist av hjemmestyrkene og sambygdinger til minne om de to Holla-sogningene Olav Bjørndalen og krigsseileren Trygve Hansen fra Valebø som døde under krigen. Bautaen sto tidligere ved Holla Herredshus på Krøsset, nær der Bjørndalen vokste opp.

 

Skutt i brystet

Bjørndalen var maskingeværskytter i sersj. Heldahls gruppe, som foruten disse to besto av geværmennene Pettersen og Aas. På langs av øya gikk et dike og under fremmarsjen skulle Heldahls gruppe holde seg på nordsiden av diket. Min gruppe rykket fram parallelt med Heldahl, men på sydsiden av diket. Vi var under voldsom artelleri- og bombekasterild så jeg kunne ikke høre at Heldahls gruppe var i ildkamp. Jeg observerte flere lysglimt og først da Aas kom over diket og spurte etter sanitet, fikk jeg vite at Bjørndalen var falt og at resten av gruppa var såret, Heldahl alvorlig. Bjørndalen hadde fått en maskingeværsalve i brystet. Christensens gruppe forsøkte å ta deg over diket for å hjelpe, men ble mottatt av en serie håndgranater og maskingeværild. Ltu. Gabriel Smith ble drept av en av disse granater.

 

Bjørndalen og de sårede ble hentet og brakt bak diket av Sigvaldsen, Bjørkhaug og Aas, for senere å bli brakt tilbake over elva til angrepets utgangspunkt, en nedlagt vindmølle ca. I km fra elvebredden. Jeg skal ikke komme mer inn på hele operasjonen for det er en lang historie som endte trots alt godt for de fleste.

 

Håper med dette å ha gitt opplysninger som kan interessere slekt, venn­er og bekjente av gutta som Holla kan være stolte av.

 

   
 Bilder, diplomer og medaljer etter avdøde commandosoldat Olav Bjørndalen ble overrakt Nome kommune 8.mai 1995, som en gave fra sønnen Jan Bjørndalen.    Til nå har gaven ligget i kommunens arkiv. 
Les mer om No 5 Troop 10 Interallied Commando
HER.
 

Brukernavn


Passord 

 

HOLLA HISTORIELAGS FORMÅL: Å vekke interesse og skape forståelse for bygdas historie. Laget vil arbeide for å spre kunnskap om vår kulturarv og verne kulturminner av alle slag i bygda.  

 

 HUSK GRASROTANDELEN! 
   følg oss på facebook!

 


 

Et av Arne Johan Gjermundsens store skriftlige arbeider er HOLLAMÅLET i Nedre Telemark. 
550 sider med tettpakka språkhistorie. Her noen smakebiter: 

Ordtak og vendinger:

*Den sto ut i ville været. 
*Vassgras er godt mot hevelser og byller.  
*År lærer meir enn mange bøker. 
*Den finne lyte som leite vil. 
*Det er ikkje bare tida og pengene som teller. 

*Hvis du går med klena på vranga, varsler det ikkje godt

 

Sammenliknings-uttryk:

*Det går som syl i en sekk.

* Gå på som blinde grisar.

*Det ligg på meg som ei klåte

Klengenavn på B: 

Baronen, Billa, Bispen, Blå-Jallis, Bomull, Borr-Borr, Børtes Engel og Bøtta. 

Og på D: Daff, Daffa, Daffen, Dagros, Dala-Mette, Damen, Dansken, Dead Man Walking og Dikken.


Bruk FORUM.  

Hilsen styret
 
 

Holla Historielag, Krøsset, Jernværksveien 16, 3830 Ulefoss. Mailto: gunnar.sanden@live.com  Leder: Gunnar Sanden, tlf 917 48 130 

Holla Historielag er med i Grasrotandelordningen  Organisasjonsnumer 975 666 646.