Tilbake til hovedsiden
Om Holla Historielag
FORSIDEN
HOLLA-MINNER
KART
2008 - 30 år
KRØSSET
LEILIGHETEN
TURER
Presse
FOTO
HOLLA-BILDER
ARTIKLER
STYRET
Bestillingsskjema
ARKIV
LENKER
HOLLA personer
MØTER REFERATER
- MØTER/refr 2008
- MØTER/refr 2007
- MØTER/refr 2009
 
 
 
mars 2018
ma ti on to fr

 


17.januar: Holla og vikingene - i Gleden.   

 


Sentralt: Frank Refsdal fortalte nytt om Grenlands rolle i historien 

Holla styrt av danskekonger

 

Holla med områdene rundt var i en periode styrt av danske konger. Omkring 950 tok Harald Blåtann makten i Danmark. Han sikret seg Viken og etter all sannsynlighet Grenland som Holla var en del av. Danskekongens lokale styrer var Harald Grenske, far til Olav, som skulle bli den Hellige – Norgeshistoriens mest omtalte monark. Det var blant det Frank Refsdal fortalte en stor og lydhør forsamling på Holla Historierlags møte sist torsdag. Han hadde også merket seg den lokale tradisjonen at Olav den Hellige var født i Helgen. Refsdal utelukket ikke den muligheten. Olavs mor, Åsta, fødte trolig Olav et eller annet sted i Grenland.

Foredragsholderen la ikke skjul på at han ønsker å gi det gamle Grenland en høyere status når det gjelder vikingtiden. Vestfold blir regnet som et kongelig maktsentrum i denne perioden. Refsdal mener også at Grenland fortjener en slik karakteristikk.


Godt fremmøte på årets første historielagsmøte i Gleden 


Det gnistrende gode foredraget var ledsaget av lysbilder. Der kunne Refsdal vise en liste over de viktigste lokale maktpersoner i vikingtiden. De stod i tett kontakt med kongene – slik som Harald Grenske. Andre var Torstein Oksefot og Olav Geirstadalv, de styrte også over Holla, Lunde og tilgrensende områder.

Vikingene reiste som kjent på erobrings- og plyndringstokter. Frank Refsdal mener at fra våre områder ble det utrustet seks krigsskip med folk og utstyr. De kan ha reist til Normandie, Dublin, eller kan hende inn i Middelhavet. Var noen sågar med Harald Hardråde til Miklagard, nåværende Istanbul?

I vikingtiden var grensene flytende. De var avhengig av hvilke områder stormennene til enhver tid rådde over. Noen ganger har derfor Holla vært knyttet sterkt opp til maktsentrene i Skiensområdet, i andre perioder har kontakten vært løsere. Men den gamle tradisjonen at Holla er vendt mot ”fjorden” kan ha sitt utspring så langt tilbake som i vikingtiden.

Lagsleder Tormod Halvorsen takket Frank Refsdal for et kunnskapsmettet foredrag og overrakte ham en jernplatte med motivet ”Victoria”. Halvorsen opplyste at det nå ser ut til å bli sommertur til India. Til da var det ca. 30 påmeldte. Han ba folk som ønsker å bli med om å ta kontakt så fort som mulig. Turen er også åpen for nåværende ikke-medlemmer, men alle må være medlemmer når turen starter. Hovedstaden Dehli med nybyen New Dehli er utgangspunkt for en rundreise som omfatter noen av Indias største historiske attraksjoner, blant annet Taj Mahal.

Referent


Refsdal takkes av Tormod

 


 

 

Brukernavn


Passord 

 

HOLLA HISTORIELAGS FORMÅL: Å vekke interesse og skape forståelse for bygdas historie. Laget vil arbeide for å spre kunnskap om vår kulturarv og verne kulturminner av alle slag i bygda.  

 

 HUSK GRASROTANDELEN! 
   følg oss på facebook!

 


 

Et av Arne Johan Gjermundsens store skriftlige arbeider er HOLLAMÅLET i Nedre Telemark. 
550 sider med tettpakka språkhistorie. Her noen smakebiter: 

Ordtak og vendinger:

*Den sto ut i ville været. 
*Vassgras er godt mot hevelser og byller.  
*År lærer meir enn mange bøker. 
*Den finne lyte som leite vil. 
*Det er ikkje bare tida og pengene som teller. 

*Hvis du går med klena på vranga, varsler det ikkje godt

 

Sammenliknings-uttryk:

*Det går som syl i en sekk.

* Gå på som blinde grisar.

*Det ligg på meg som ei klåte

Klengenavn på B: 

Baronen, Billa, Bispen, Blå-Jallis, Bomull, Borr-Borr, Børtes Engel og Bøtta. 

Og på D: Daff, Daffa, Daffen, Dagros, Dala-Mette, Damen, Dansken, Dead Man Walking og Dikken.


Bruk FORUM.  

Hilsen styret
 
 

Holla Historielag, Krøsset, Jernværksveien 16, 3830 Ulefoss. Mailto: gunnar.sanden@live.com  Leder: Gunnar Sanden, tlf 917 48 130 

Holla Historielag er med i Grasrotandelordningen  Organisasjonsnumer 975 666 646.