17.januar: Holla og vikingene - i Gleden.

Sentralt: Frank Refsdal fortalte nytt om Grenlands rolle i historien

Holla styrt av danskekonger

Holla med områdene rundt var i en periode styrt av danske konger. Omkring 950 tok Harald Blåtann makten i Danmark. Han sikret seg Viken og etter all sannsynlighet Grenland som Holla var en del av. Danskekongens lokale styrer var Harald Grenske, far til Olav, som skulle bli den Hellige – Norgeshistoriens mest omtalte monark. Det var blant det Frank Refsdal fortalte en stor og lydhør forsamling på Holla Historierlags møte sist torsdag. Han hadde også merket seg den lokale tradisjonen at Olav den Hellige var født i Helgen. Refsdal utelukket ikke den muligheten. Olavs mor, Åsta, fødte trolig Olav et eller annet sted i Grenland.

Foredragsholderen la ikke skjul på at han ønsker å gi det gamle Grenland en høyere status når det gjelder vikingtiden. Vestfold blir regnet som et kongelig maktsentrum i denne perioden. Refsdal mener også at Grenland fortjener en slik karakteristikk.

Godt fremmøte på årets første historielagsmøte i Gleden

Det gnistrende gode foredraget var ledsaget av lysbilder. Der kunne Refsdal vise en liste over de viktigste lokale maktpersoner i vikingtiden. De stod i tett kontakt med kongene – slik som Harald Grenske. Andre var Torstein Oksefot og Olav Geirstadalv, de styrte også over Holla, Lunde og tilgrensende områder.

Vikingene reiste som kjent på erobrings- og plyndringstokter. Frank Refsdal mener at fra våre områder ble det utrustet seks krigsskip med folk og utstyr. De kan ha reist til Normandie, Dublin, eller kan hende inn i Middelhavet. Var noen sågar med Harald Hardråde til Miklagard, nåværende Istanbul?

I vikingtiden var grensene flytende. De var avhengig av hvilke områder stormennene til enhver tid rådde over. Noen ganger har derfor Holla vært knyttet sterkt opp til maktsentrene i Skiensområdet, i andre perioder har kontakten vært løsere. Men den gamle tradisjonen at Holla er vendt mot ”fjorden” kan ha sitt utspring så langt tilbake som i vikingtiden.

Lagsleder Tormod Halvorsen takket Frank Refsdal for et kunnskapsmettet foredrag og overrakte ham en jernplatte med motivet ”Victoria”. Halvorsen opplyste at det nå ser ut til å bli sommertur til India. Til da var det ca. 30 påmeldte. Han ba folk som ønsker å bli med om å ta kontakt så fort som mulig. Turen er også åpen for nåværende ikke-medlemmer, men alle må være medlemmer når turen starter. Hovedstaden Dehli med nybyen New Dehli er utgangspunkt for en rundreise som omfatter noen av Indias største historiske attraksjoner, blant annet Taj Mahal.

Refsdal takkes av Tormod