26.februar: Historielagsmøte om postkort

Maken til håndkolorerte postkort som ble vist på Holla Historielags møte i forrige uke - 26.februar - skal en lete lenge etter.

Tormod Halvorsen
Det var konservator ved Telemark Museum, Tor-Kjetil Gardåsen, som – med videokanon - viste og fortalte. Postkortene stammet fra begynnelsen av 1900-tallet. Fotografiene var selvsagt tatt i svart-hvitt, og senere lagt farge på, stort sett slik som mennesker og bygninger så ut. Lysbildekåseriet - som også besto av svart-hvitt bilder - var av enkeltbygninger, gatemiljøer og kanalmotiver som brakte nostalgiske tanker fram blant de mange fremmøtte. Farger levendegjør gamle bilder og forteller oss at verden før annen verdenskrig slett ikke gikk i bare to farger.

Gardåsen viste både Vest-Telemarksmotiver, fargebilder fra Bø og Gvarv, før han beveget seg over til Holla. Her fikk publikum se flere kjente motiver som utsiktbildet over Ringsevja med Ingvald Nilssens butikk nærmest, og bildet av inngangspartiet til Ulefoss sluser med trebroa fra 1860-årene i bakgrunnen. Men også flere mindre kjente motiver ble vist som bare understreket hvor riktig kulturlandskap det var – og er – i gamle Holla.

Lagsleder Tormod Halvorsen takket Gardåsen ved å overrekke en porselensplatte med motivet Romnes kirke. De fremmøtte som er påmeldt på årets sommertur til India fikk en oppdatering på status for eventyrreisen av Halvorsen.

Møte om Fensfeltet
Allerede tirsdag 11. mars er neste møte i regi av Holla Historielag, da riktignok i samarbeid med Telemarksbiblioteket. Det vil omhandle Fensfeltet, geologisk og historisk. Representanter fra Fensfeltets geologiforening vil være blant de som kåserer på dette møtet.

Første møte i kanalhuset
I april vil det første møtet i historielagets nye tilholdssted, Slusevokterboligen, bli avholdt. Det vil det også bli en markering av at det er 30 år siden Holla Historielag ble stiftet.

I mai blir det busstur til Vest-Telemarksmuseet og områdene omkring. 7. juni vil igjen bli markert ved unionsbautaen på Hollahøyden, før ferden går til India i juli.

Tor-Kjetil Gardåsen med video-kanon.