Godt nytt Kulturminnneår

JANUAR

FEBRUAR

MARS  APRIL MAI

MEDLEMSMØTE APRIL - Høyesterettsadvokat Thorstein Vale med historisk sveip over mange hundre år, fra merovertid til dansketid.

STED: Slusevokterboligen. TID: Tirsdag 21.april, kl 18.00

Det egentlige Grenland?

For 1000 år siden  ble krigsskip bygd og utrustet på Ulefoss og Digerneset i Nesherad. Stedene utgjorde hvert sitt skipreide. I ufredstider ble Geitebuvarden tent.

Da måtte mannskapet skynde seg til skipene. «Innhavet» Norsjø ble forsert, og skipene klarte å komme seg forbi strykene ned mot Skien og ut fjorden. Det må ha skjedd mange ganger, både før og under borgerkrigstiden.

Skipreidene var store administrastive enheter, I næværende Telemark hadde vi Lindheim, Volufors (Ulefoss), Gjerpen og Bamble. Volufors omfattet blant annet deler av Skien og Drangedal.

Det var litt av det historiske bildet høyesterettsadvokat Thorstein Vale tegnet opp på et svært godt besøkt møte i Holla Historielag nylig. Og han fortsatte: Grenland lå slett ikke der det ligger i dag. Det var – og er – gamle Holla, Lunde, Sauherad, Bø og deler av Drangedal og Seljord som er det egentlige Grenland. Skien, Porsgrunn, Siljan og Bamble har «tilranet» seg navnet. Der het – og heter – det Grenmar, og vestover mot Kragerø Vestmar. Med andre ord kunne vi heiet på Odd Grenmar, USF Grenland og Gvarv Grenland, hadde rettferdigheten seiret.

Thorstein Vale mente at grunnen til at Grenland ble tatt i bruk nede i Skiensfjorden hang sammen med den uklarhet som hersket omkring det gamle Grenlands utstrekning da Telemark Historieag i 1917 tok opp igjen dette navnet som var glemt i 400-500 år.

Vale mener også at det felles tinget – der rettsavgjørelsene ble tatt – lå på Lindheim i Nesherad. Der hersket Harald Grenske, far til Olav, han som ble «den hellige». Olav ble også født der, hevdet Vale.  I det gamle Grenland ble også Sigrid Storråde født, hun som ble dronning av Sverige, og senere Olavs stemor, da de bodde på Ringerike.

Snorres kongesagaer var lenge den viktigste kilden til vikingstiden. Men den anser forskerne nå for å være en mindre pålitelig kilde. De støtter seg mer på Flateyjarbok, Fagerskinna og et verk fra året 1700, Norvegicarum. For Snorre skjedde omtrent alt i Vestfold. Vale og andre mener vi bør rette søkelyset mot det gamle Grenland. Foredraget avstedkom flee spørsmål og kommentater fra publikum.

Historielagsleder Tormod Halvorsen overrakte Thorstein Vale fire utgaver av Holla-Minner som tak for et vært engasjerende foredrag.

Referent.

foredragsholder Vale, med Historielagets Hagen, Gjermundsen og Buverud

Fra v. Thorstein Vale, Ragnhild Hagen, Arne Johan Gjermundsen og Nils Buverud.