Tilbake til hovedsiden
Om Holla Historielag
FORSIDEN
HOLLA-MINNER
KART
2008 - 30 år
KRØSSET
LEILIGHETEN
- Johannes Anthon Johannessens (1926-2003) testamentariske gave.
TURER
Presse
FOTO
HOLLA-BILDER
ARTIKLER
STYRET
Bestillingsskjema
ARKIV
LENKER
HOLLA personer
MØTER REFERATER
 
 
 
mars 2018
ma ti on to fr

 


Johannes Anthon Johannessens (1926-2003) testamentariske gave.

 av Ragnhild Hagen - fra Holla-Minner Nr.17 -2003.

Johannes Anthons gave til historielaget i år (2003) består av 130 små og store gjenstander, møbler og dekketøy, bilder og bøker som har tilhørt familien på farsiden i Holla.

 Gaven var ”ventet”
Johannes Anthon gjorde alt for flere år siden styret i Historielaget kjent med at han ville at familietingene skulle tilbake til Ulefoss og at Historielaget skulle ta vare på dem i et museum eller som ledd i et museum.
     Gjenstandene ble hentet i våres fra huset i Pausvei på Stathelle og Museumsleilig-heten på Øvre Verket ble åpnet for publikum 21.juni. Det var testators ønske at utstil-lingen skulle hete: ”Martha, Nils og Johannes Anthon Johannessens samlinger”.  Utstil-lingen i leiligheten fremstår som et enhetlig husvære med kjøkken, kammers og med sta-selige møbler i stua.

Mangfold
Blant tingene finner en ett rokokkoskap, en klokke og en kubbestol fa 1750-årene. Et hengeskap fra 1774 bærer initialene K.H.D. 
     Johannes Anthons oldemor Kirsten Gunnarsdatter, Kringlefødt, født 1816, var gift med Niels Rasmus Rønningen, født 1816, jegermester hos Diderik Cappelen. Det henger et bilde av jegermesteren i fulle pontifikalier i leiligheten. 
     Et sett med spisestuestoler i dragestil, ble etter hva giveren selv har opplyst, kjøpt av faren, Nils, på auksjon på Tufte etter dr. Holst en gang i 190-årene. 

Oppvekst i Haug-bygningen
Johannes Anthon Johannessen ble født 24.juni 1926 og vokste opp i Haug-bygningen ved Bryggesvingen.  Foreldrene var Nils Johannessen og Martha Mathisen fra Stathelle. Selv bodde Johannes Anthon i morfarens hus på Stathelle fra 1956 til han døde 27.februar i år. Faren var ansatt hos Cappelen som altmuligmann, bl.a. kusk og ble ofte kalt ”Nils i gården”. 
     Blant kjente gikk Johannes Anthon bare under navnet Johs.. Vennen Kjell Lommerud har laget en omfattende anetavle som viser at slekten både hadde røtter i verksmiljøet og fra gårder i Holla, som Heisholt, Sannes, Tveit, Vipeto, Namløs og Jøntvedt og fra gårder i Valebø. Ting på utstillingen kan derfor også komme fra arveoppgjør fra gårder i bygda. 
     Oldemødrene på farssiden hadde Rasmussen-navn. Før nevnte Kirsten Gundersdatter, Kringlefødt – hvor også Dronning Sonja har røtter fra – var altså gift med jegermester Niels Rasmussen Rønningen. Rasmus Jensen fra Nyorg var oldefar til Johanne Johannes-datter, født 1807, den andre oldemoren. Han var dansk fagmann og innvandrer. Slekten har således også vært knyttet til jernverket i mange generasjoner.

Utdannelse og yrkesliv
Etter middelskolen tok Johannes Anthon økonomisk gymnas i Tønsberg. Han ble straks etter ansatt i Vestfold Kraftselskap hvor han ble i 9 år og siden to år i Proton. I 1956 ble han ansatt i Hydroship A/S og tidligpensjonerte seg derfra som fullmektig i 1988. 

Kultur
Johannes Anthon har fått Bamble kommunes kulturpris og var en skattet skribent av en rekke jubileumsbøker. Han var bibliotekar tre kvelder i uka i 25 år på biblioteket i Stathelle og gikk i spissen for å redde Fogdegården hvor biblioteket lå fra totalt forfall.  Bygningen ble reddet og tilhører nå Bamble museum. Hans sterke interesse for litteratur og historie ble etter hvert en heltidsgeskjeft, noe mange nøt godt av. Hver sommer var han guide på rusleturer i Brevik og Stathelle.

Patriot
Ulefoss var og ble Johs.’ kjære barndoms sted og han kunne lokalhistorien ut og inn.  Han tok alltid med gjester fra sin store bekjentskapskrets til Ulefoss og han besøkte ofte venner her.  Slekt var det mindre av, Johs. var enebarn og hans eneste tante Augusta var barnløs. 
     Johs. bidro flittig med verdifullt stoff til Holla-Minner. Han holdt interessante kåserier i Historielaget både fra København, Wien og slektsbesøk i Midt-Vesten.  I Historielagets arkiv ligger en tykk ringperm med Amerika-brev som Johs. samlet.  I 1999 mottok han Lokalhistorieprisen.

Arven
I sitt testamente skjenket Johs. farsslektens arvegods til Holla Historielag mens morens familiegjenstander gikk til Bamble museum. Fogdegården fikk litografier av kunstnere som Odd Nerdrum, Edvard Munch og Franz Wideberg. 
     Rosinen i kunstsamlingen gikk til Ulefoss. Maleriet ”Foss i Telemark” av Johan Frerik Eckersberg fra 1851, med motiv fra Vrangfoss før utbyggingen, ble overrakt Nome kom-mune av Historielaget. Verdien er nøkternt satt til ca. 100 000 kroner.  Markedsverdien er antagelig høyere. 
     Hus og formue for øvrig gikk til humanitære formål. Her var ikke noe tilfeldig!
     Holla Historielag fikk en ansvarsfull oppgave med å ivareta og oppfylle Johs.’ siste ønske. Laget har satset mye på å gjøre dette og oppfylle Johs.’ intensjoner på en best mulig måte.

Johannes Anthon Johannessen vil for alltid stå for oss som den varme Ulefoss-patrioten, pertentlig, pliktoppfyllende og ryddig – en likandes kar med et glimt i øyet.

 


 

 

 

Brukernavn


Passord 

 

HOLLA HISTORIELAGS FORMÅL: Å vekke interesse og skape forståelse for bygdas historie. Laget vil arbeide for å spre kunnskap om vår kulturarv og verne kulturminner av alle slag i bygda.  

 

 HUSK GRASROTANDELEN! 
   følg oss på facebook!

 


 

Et av Arne Johan Gjermundsens store skriftlige arbeider er HOLLAMÅLET i Nedre Telemark. 
550 sider med tettpakka språkhistorie. Her noen smakebiter: 

Ordtak og vendinger:

*Den sto ut i ville været. 
*Vassgras er godt mot hevelser og byller.  
*År lærer meir enn mange bøker. 
*Den finne lyte som leite vil. 
*Det er ikkje bare tida og pengene som teller. 

*Hvis du går med klena på vranga, varsler det ikkje godt

 

Sammenliknings-uttryk:

*Det går som syl i en sekk.

* Gå på som blinde grisar.

*Det ligg på meg som ei klåte

Klengenavn på B: 

Baronen, Billa, Bispen, Blå-Jallis, Bomull, Borr-Borr, Børtes Engel og Bøtta. 

Og på D: Daff, Daffa, Daffen, Dagros, Dala-Mette, Damen, Dansken, Dead Man Walking og Dikken.


Bruk FORUM.  

Hilsen styret
 
 

Holla Historielag, Krøsset, Jernværksveien 16, 3830 Ulefoss. Mailto: gunnar.sanden@live.com  Leder: Gunnar Sanden, tlf 917 48 130 

Holla Historielag er med i Grasrotandelordningen  Organisasjonsnumer 975 666 646.