- PRESSE 2009

PRESSE 2007

KANALEN 4.07.2007

79 ENGASJERTE LAGSMEDLEMMER

For andre år på rad skal Museumsleiligheten på Øvre Verket være åpen daglig i hele sommersesongen, fra 30.juni til 12.august.

av  Jan Odinsen
- Aldri har så mange av våre medlemmer vært engasjert som museumsvakter. Det er gått ut brev til 79 medlemmer, sier leder av Holla Historielag Tormod Halvorsen. Og ingen har sagt seg uvillig. Museumsvaktene skal ta i mot gjester og fortelle om både stedet og leiligheten.

Identitet

- I år, med 350 års jubileet til Ulefos Jernværk, vil vi ha fokus på identitet, sier Halvorsen. - Øvre Verket ligger der som et avgrenset fysisk, historisk faktum. Her, og mange andre steder i bygda, levde og døde mange av de som  sto for verdiskapningen.

Verdiskapning

- Ulefoss er kalt Trillebårbyen. En burde kanskje heller fokusere på alt som ble skapt av folk her opp gjennom århundrene, sier Halvorsen. - I det minste bør ikke trillebåra som står ved inngangen til Øvre Verket få stå der alene. Hva med å supplere den med en jernovn? Mange av de som jobbet på jernverket var fagfolk og sin tids spesialister.

Fin leilighet

Inventaret i Museumsleiligheten som den står i dag, er en gave fra Johannes Anthon Johannesen som vokste opp i Haug-bygningen på Nedre Verket.

- Noen mener at møblene hans er for fine i en arbeiderbolig. Jeg er ikke så sikker på det, sier Halvorsen. - Husk at noen familier bodde i generasjoner i disse leilighetene. De samlet og tok vare på ting.

Billedtekst: Åpen museumsleilighet: Holla Historielags leder Tormod Halvorsen ser frem til nok en helåpen sesong.

KANALEN 30.05.2007

Full tekst:se Foto