Tilbake til hovedsiden
Om Holla Historielag
FORSIDEN
HOLLA-MINNER
KART
2008 - 30 år
KRØSSET
LEILIGHETEN
TURER
- INDIA 2008
- MOSKVA 2007
Presse
FOTO
HOLLA-BILDER
ARTIKLER
STYRET
Bestillingsskjema
ARKIV
LENKER
HOLLA personer
MØTER REFERATER
 
 
 
mars 2018
ma ti on to fr

 


Du er her: TURER » MOSKVA 2007

MEKTIGE MOSKVA


De som tror russerne gjorde seg ferdig med tsartiden under revolusjonen, må tro om igjen. Deltakerne på Holla Historielags sommertur til Moskva fikk se det med egne øyne.

av Tormod Halvorsen.
Historielagets 60. tur varte en uke midt i juli. Besøket ble innledet med Kreml - borgen fra 1150-årene ved Moskvaelven med 500 år gamle kirker og murer. Den sto i mot utallige angrep. I over 70 år var den hjertet og hjernen i det kommunistiske styret. Her bodde Stalin – uten naboer.

Uspenskij-katedralen oppført av en italiensk arkitekt på 1400-tallet var tsarenes kroningskirke. Praktfulle veggmalerier pryder veggene. Lysekroner av sølv henger fra taket. 

Rustkammeret er toppattraksjonen i Kreml. Rustkammeret inneholder tsarenes enorme forråd av våpen, rustninger, smykker og kunst. Faberge-eggene fylt med overraskelser i gull og edelsteiner ble beundret. Våpen og rustninger fra mange århundrer fortalte om urolige tider. Krigsbytte fra krigerkongen Karl 12. vises fram med stolthet. Gaver i sølv fra Vest-Europa utgjør en av verdens største sølvsamlinger. Klesdrakter helt fra 1500-tallet ble passert. Aleksej Romanovs diamanttrone og tsar Aleksejs tronstol med 900 diamanter og turkiser er ikke vanlige hagemøber. Da følget sto i Kremls ”vognmuseum” tenkte vi på vårt eget. I Kreml har karetene veldige dimensjoner, dekket med gull, sølv og diamanter.

På utsiden av Kreml finner vi Den røde plass. Lenin-mausoleet er en stor attraksjon her. Men det er Vasilij-katedralen fra 1500-tallet med sine praktfulle løkkupler som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Slik var det også for følget fra Holla.Klostrene er i full sving igjen i Russland. Følget besøkte flere av dem. Novodevitsji-klosteret ble grunnlagt på 1500-tallet. Der ligger Smolensk-katedralen med sin fantastiske ikonostase (helgenbilder) i fem etasjer.

Nord-øst for Moskva ligger Russlands religiøse ”hovedstad”. Sergijev Posad heter stedet og har ”alt”. Her finner vi blant mye annet St. Sergius’ treenighetskloster med omkring 10 kirker. Følget så tsar Boris Gudonovs familiegrav og beundret det 88 meter høye klokketårnet på torget. 103 meter høy er Kristus-Frelser-kirken bygd over en gammel kirke. Over 3 milliarder kroner kostet den å oppføre som selve symbolet på den russisk-ortodokses kirkes seier over kommunismen. Maken til kirkerom har bare Peterskirken i Roma. Marmor og gullbelagte ikoner gjorde et stort inntrykk på reisefølget. En båttur på Moskvaelven ble det også tid til. Den passerte mange av byens største attraksjoner. Peter den store-monumentet reiser seg mektig ved elvens bredd. Tsarenes gamle sommerresidens ble også besøkt. Her er det også flere katedraler. Toppattraksjonen er Peter den stores trehytte, oppført i Arhangelsk i 1702 under krigen med svenskene. Der var følget inne og så.

Skal en på kunstutstilling i Moskva er Tretjakov-galleriet stedet. Her er det 100000 malerier, skulpturer og tegninger. Følget fikk se ikoner og kjempesvære malerier med motiver fra Russlands historie.

På det store krigmuseet så følget de utendørs samlingene som i hovedsak er krigsmateriell fra Den store fedrelandskrigen, 2. verdenskrig. Her er det togvogner, russiske og tyske tanks og fly. En påminnelse om den veldige innsatsen russerne gjorde i kampen mot Nazi-Tyskland.

Det ble også besøk på den norske ambassaden i Moskva, hvor ambassadør Øyvind Nordsletten ønsket velkommen og fortalte om forholdet mellom Norge og Russland og den flotte ambassadebygningen. Han ble overrakt to bøker av historielagsleder Tormod Halvorsen.

En aften på sirkus hørte med. Moskva Sirkus kunne fremby mange flotte artister. Avslutningsnummeret var med store sibirske tigre. De kikket til stadighet skjevt opp på følget fra historielaget. Men alle klarte seg bra! Overnattingene var på Hotell Kosmos som tar 3600 personer. Det sosiale utbyttet av turen var stort.

Brukernavn


Passord 

 

HOLLA HISTORIELAGS FORMÅL: Å vekke interesse og skape forståelse for bygdas historie. Laget vil arbeide for å spre kunnskap om vår kulturarv og verne kulturminner av alle slag i bygda.  

 

 HUSK GRASROTANDELEN! 
   følg oss på facebook!

 


 

Et av Arne Johan Gjermundsens store skriftlige arbeider er HOLLAMÅLET i Nedre Telemark. 
550 sider med tettpakka språkhistorie. Her noen smakebiter: 

Ordtak og vendinger:

*Den sto ut i ville været. 
*Vassgras er godt mot hevelser og byller.  
*År lærer meir enn mange bøker. 
*Den finne lyte som leite vil. 
*Det er ikkje bare tida og pengene som teller. 

*Hvis du går med klena på vranga, varsler det ikkje godt

 

Sammenliknings-uttryk:

*Det går som syl i en sekk.

* Gå på som blinde grisar.

*Det ligg på meg som ei klåte

Klengenavn på B: 

Baronen, Billa, Bispen, Blå-Jallis, Bomull, Borr-Borr, Børtes Engel og Bøtta. 

Og på D: Daff, Daffa, Daffen, Dagros, Dala-Mette, Damen, Dansken, Dead Man Walking og Dikken.


Bruk FORUM.  

Hilsen styret
 
 

Holla Historielag, Krøsset, Jernværksveien 16, 3830 Ulefoss. Mailto: gunnar.sanden@live.com  Leder: Gunnar Sanden, tlf 917 48 130 

Holla Historielag er med i Grasrotandelordningen  Organisasjonsnumer 975 666 646.